Skogsgläntans nya toppmoderna kök

Nybakade formbröd på ett galler.
Doften av nybakade formbröd fyllde rummet.

För att kunna tillaga 250 000 portioner per år – lunch, middag och matlådor, krävs ett effektivt och välutrustat kök. Med den senaste renoveringen, har Skogsgläntans kök förvandlats till ett toppmodernt storkök, anpassat för att möta höga krav på kapacitet och kvalitet.

Invigning med bandklippning, snittar och bubbel

Att genomföra ett så viktigt projekt tar tid, men resultatet är väl värt väntan. Därför kunde vi inte annat än instämma med talarna vid invigningen en gråkall tisdag i januari 2025 – äntligen!

Henrik Olsson, projektledare på Gamla Byn AB och Angelica Ström, kostenhetschef klippte bandet.
Personalen på Skogsgläntans kök hade ordnat med snittar och bubbel till invigningen.

En väl genomtänkt renovering

Vid invigningen bjöds vi på en engagerad rundvandring av verksamhetsledaren Sturle Handeland. Han berättade hur varuintaget tidigare bestod av en trång korridor som inte fungerade optimalt. Efter renoveringen har det förvandlats till ett rymligt utrymme med breda dubbeldörrar, vilket gör att leveranser nu kan hanteras både snabbare och smidigare.

Ett rum med en massa dörrar i.
Varumottagningen gick från smal korridor till rymligt plats att ta emot varuleveranser, när köket byggdes om.
Glad man i kockkläder i ett storkök.
Sturle Handeland, verksamhetsledare, visade oss stolt runt i Skogsgläntans nyrenoverade kök.

Vi passerar ett par rum med prydligt uppställda matvaror på hyllor. Sturle kallar det ”Köp och sälj” och förklarar att boende kan handla direkt från köket. En fin service för de som bor på Skogsgläntas särskilda boende.

Köp och sälj – Som en butik mitt i köket där boende på Skogsgläntan kan göra inköp av torr- och kylvaror.
Numera har dörrarna till kylrummen fönster för att snabbt och smidigt se vad som finns utan att behöva öppna.

Rundvandringen fortsätter, och vi får veta att det finns ett särskilt rum för tillagning av specialkost, såsom gluten- och laktosfri mat. I ett annat utrymme hanteras färska grönsaker. I hjärtat av köket står fyra stora ugnar, grytor och stekbord redo för matlagning, medan rostfria fläktar i taket effektivt fångar upp matoset.

Ett särskilt rum är avsett för att underlätta hantering och tillagning av specialkost.
Fyra stora grytor och lika många ugnar står redo att användas till dagens lunch.



Mycket mat portionsförpackas, och självklart finns ett särskilt rum även för detta i direkt anslutet till köket. Utanför står stora frysskåp som snabbt kyler ner nylagad mat till 4 grader och förvaras fram till leverans.

Ett rum med flera maskiner inom storkök.
Här paketeras flera matlådor varje dag, redo att köras ut till kunder.
Ett rum med flera maskiner inom storkök.
Här kyls portionsförpackad mat till 4 grader på 90 minuter och förvaras inför leverans.

Även i ett storkök behövs ibland administrativt arbete utföras, från mörk skrubb utan fönster till ett ljust kontorsrum med dagsljusinsläpp.

Sturle är nöjd med sitt nya kontor, där han kan arbeta med administrativa arbetsuppgifter mellan målen.
Skogsgläntans personal fick ta emot många vackra blombuketter under invigningen.
Kategorier: Projekt och underhåll