Här får du praktiska råd om brandsäkerhet i hemmet, som att stänga av apparater, använda brandfiltar och hålla utrymningsvägar fria. Du får också veta hur du ska agera om en brand uppstår, information om säkerhetsdörrar och skyddsrum, samt vad du bör göra vid en skjutning i närområdet.
Goda råd gällande brand och brandsäkerhet
- Stäng hellre av apparater än att låta de stå i standby-läge.
- Använd timer till kaffebryggaren, om funktionen finns.
- Om du reser bort – dra ur kontakter till de apparater som inte måste stå på.
- Var försiktig med levande ljus. Lämna aldrig tända ljus obevakade och kom ihåg att släcka dem.
- Ta för vana att dra ur kontakten varje gång till mobiltelefonen och liknande tekniska apparater som laddas. Sätt dem gärna med en timer för att undvika att du glömmer att dra ur dem.
- Byt omedelbart ut lysrör som står och blinkar.
- Förvara förbrukade batterier i en glasburk tills du har möjlighet att slänga dem vid en återvinningsstation.
- Om olja används i matlagningen, se till att ha ett lock eller ugnsplåt tillgängligt. Locket eller ugnsplåten kan du lägga över kastrullen för att kväva elden med om oljan skulle bli överhettad.
Om det börjar brinna
Rädda
-
- Hjälp personer i direkt fara och informera omgivningen.
- Tänk på att krypa under den giftiga röken om du måste ta dig i säkerhet.
- Stäng dörrar för att begränsa elden.
- Stanna i lägenheten om trapphuset är rökfyllt och invänta hjälp av räddningstjänsten.
Larma
Ring SOS Alarm på telefonnummer 112 och påkalla hjälp.
Släck
Om du har släckutrustning, använd den om det är utom fara för ditt eget liv.
Var rädd om dig och dina grannar
Brandvarnare
I Gamla Byns lägenheter finns det en brandvarnare. Du som hyresgäst ansvarar för att den fungerar. Testa den regelbundet och kontakta oss om den slutar fungera på telefonnummer 0226-64 57 00.
Utökat brandskydd
För att förbättra ditt brandskydd kan du rådfråga ditt försäkringsbolag eller Räddningstjänsten om vilka hjälpmedel som är bäst lämpade för ditt hem. En handbrandsläckare är ett effektivt hjälpmedel vid mindre bränder och finns i olika storlekar. En brandfilt är också ett bra komplement i hemmet; den kan användas för att släcka bränder i textilier och även för att kväva eld i en kastrull.
Framkomlighet i trapphus
Trapphuset är ingen förvaringsplats; det är ett utrymme som är avsett för förflyttning in och ut ur lägenheterna. Dessutom fungerar trapphuset som en viktig utrymningsväg vid nödsituationer och får därför under inga omständigheter blockeras.
Att hålla trapphuset fritt från hinder är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan också om säkerhet. Blockerade utrymningsvägar kan leda till allvarliga konsekvenser vid en brand eller annan nödsituation, eftersom varje sekund är avgörande för att kunna evakuera byggnaden snabbt och säkert.
Genom att hålla trapphuset rent och fritt från föremål minskar man också risken för anlagda bränder. Oordning och lösa föremål kan utgöra bränsle för bränder och försvåra släckningsarbetet, vilket gör det ännu viktigare att trapphuset hålls i gott skick. En välskött och ren miljö avskräcker dessutom från skadegörelse och oönskade beteenden.
Det är allas ansvar att se till att trapphuset är en trygg och säker plats. Därför uppmanas alla boende att aldrig lämna personliga tillhörigheter, såsom dekorationer, cyklar, barnvagnar eller sopor, i trapphuset. Tillsammans kan vi skapa en säker och trivsam boendemiljö.
Säkerhetsdörr
Saknar din lägenhet säkerhetsdörr finns det möjlighet att få en sådan monterad som en tilläggstjänst.
Så agerar du vid en skjutning i närområdet
-
- Sök skydd: Gå omedelbart inomhus, lås dörrar och fönster.
-
- Håll dig borta från fönster: Stanna i ett rum utan fönster eller håll dig långt ifrån dem.
-
- Gå inte ut: Stanna inne tills polisen säger att det är säkert.
-
- Ring 112: Larma polisen om du har viktig information, utan att utsätta dig för fara.
-
- Håll dig uppdaterad: Följ nyheter och polisens instruktioner.
-
- Undvik rykten: Sprid inte obekräftad information.
-
- Hjälp varandra: Stöd grannar vid behov.
Hemberedskap
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Elen kan exempelvis slås ut av it-attacker, översvämningar, skogsbränder och militära konflikter. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig. Läs redan idag, så du är förberedd imorgon!
Skyddsrum
Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.