För att kunna tillaga 250 000 portioner per år – lunch, middag och matlådor, krävs ett effektivt och välutrustat kök. Med den senaste renoveringen, har Skogsgläntans kök förvandlats till ett toppmodernt storkök, anpassat för att möta höga krav på kapacitet och kvalitet.
Invigning med bandklippning, snittar och bubbel
Att genomföra ett så viktigt projekt tar tid, men resultatet är väl värt väntan. Därför kunde vi inte annat än instämma med talarna vid invigningen en gråkall tisdag i januari 2025 – äntligen!
En väl genomtänkt renovering
Vid invigningen bjöds vi på en engagerad rundvandring av verksamhetsledaren Sturle Handeland. Han berättade hur varuintaget tidigare bestod av en trång korridor som inte fungerade optimalt. Efter renoveringen har det förvandlats till ett rymligt utrymme med breda dubbeldörrar, vilket gör att leveranser nu kan hanteras både snabbare och smidigare.
Vi passerar ett par rum med prydligt uppställda matvaror på hyllor. Sturle kallar det ”Köp och sälj” och förklarar att boende kan handla direkt från köket. En fin service för de som bor på Skogsgläntas särskilda boende.
Rundvandringen fortsätter, och vi får veta att det finns ett särskilt rum för tillagning av specialkost, såsom gluten- och laktosfri mat. I ett annat utrymme hanteras färska grönsaker. I hjärtat av köket står fyra stora ugnar, grytor och stekbord redo för matlagning, medan rostfria fläktar i taket effektivt fångar upp matoset.
Mycket mat portionsförpackas, och självklart finns ett särskilt rum även för detta i direkt anslutet till köket. Utanför står stora frysskåp som snabbt kyler ner nylagad mat till 4 grader och förvaras fram till leverans.
Även i ett storkök behövs ibland administrativt arbete utföras, från mörk skrubb utan fönster till ett ljust kontorsrum med dagsljusinsläpp.