Målsättningen med Gamla Byn AB:s energiplan (i fortsättningen även benämnd som Gamla Byn) är att den ska användas som Gamla Byns energimålsättning inom organisationen och skall fungera som underlag i beslut kring energifrågor. Energiplanen ska vara lättbegriplig så att alla oavsett förkunskaper ska kunna läsa den. Energiplanen innehåller det tillvägagångsätt och strategi som Gamla Byn kommer jobba efter för att nå målen i energieffektiviseringsarbetet.
Sammanfattning
Frågor kring hållbarhet och klimat är idag viktigare än någonsin och det gäller att nyttja alla resurser på ett effektivt och hållbart sätt. En del i klimatarbetet är att minska energiförbrukningen och gå över till ett mer fossilfritt samhälle. Sedan 2018 är Gamla Byn med i Sveriges Allmännyttas Klimatinitiativ som är ett gemensamt mål till att sänka energianvändningen med 30 % jämfört med energiförbrukningen 2007 och bli fossilfria senast år 2030. Som en del i arbetet med att minska Gamla Byns energianvändning skapades energiplanen för att dels sammanställa Gamla Byns olika energimål, dels beskriva hur Gamla Byn ska arbeta med klimatinitiativets mål och Avesta Kommuns mål från hållbarhetsprogrammet.
För att nå de uppsatta målen kommer ett stort energieffektiviseringsarbete behövas utföras som kommer vara tidskrävande och kosta pengar. År 2021 hade Gamla Byn en energiförbrukning på ca 188 kWh per kvadratmeter så för att nå målen som är satta för 2030 behöver energianvändningen ligga på ca 144 kWh per kvadratmeter. Tillvägagångssättet för att nå målen kommer vara att först sammanställa energiförbrukningen för hela bolaget på fastighetsnivå och plocka ut de fastigheter som har högst energiförbrukning. Därefter görs en energikartläggning av en utomstående konsult på de utvalda fastigheter där olika energieffektiviserande åtgärder tas fram. Kartläggningen sammanställs och de åtgärder som ger bäst energieffektivisering kommer att utföras. Processen kommer därefter göras om med nya fastigheter.
Energiplanen och dess mål innefattar inte enbart det befintliga beståndet utan ska gälla vid nyproduktion för att säkerställa att energiförbrukningen kommer vara så låg som möjligt. Vid nyproduktion följer Gamla Byn bedömningskriterierna från Miljö Byggnad 3.0 som ska vara minst silver i den mån det går. Det innebär att värmeeffektbehovet är mindre eller lika med 22 W/m2, Aom och att energianvändningen är mindre än 80 % av BBR:s energikrav för bostäder och 70 % av BBR:s energikrav för lokaler.
För att kunna arbeta efter energiplanen kommer en energigrupp sättas ihop. Gruppen kommer bestå av medarbetare i Gamla Byn som har olika specialegenskaper. Gruppens uppgift är att ta fram, utföra och följa upp energieffektiviserande åtgärder som sedan ska rapporteras vidare till VD och styrelse för bolaget.
Inledning
Gamla Byn är ett kommunalt fastighetsbolag i Avesta kommun. Totalt har Gamla Byn 1 099 lägenheter på en sammanlagd yta på 68 400 m2 och ett lokalbestånd på 123 500 m2. Inom Gamla Byn finns även dotterbolaget Avesta Industristad AB som har ett lokalbestånd på 98 100 m2. Gamla Byns målsättning är att köpa, sälja, äga, bebygga, utveckla, hyra ut och förvalta fastigheter med bostäder, lokaler och kollektiva anläggningar.
Energiplanens mål är att definiera de olika mål inom energi Gamla Byn är med i och sammanställa dessa till ett gemensamt mål för Gamla Byn. Energiplanen kommer därmed bli Gamla Byns energimål och en handlingsplan för att nå dessa mål.
De mål som Gamla Byn måste ta hänsyn till är:
Klimatinitiativets mål
Gamla Byn är sedan 2018 en del av Allmännyttans klimatinitiativ som är ett gemensamt upprop bland Sveriges allmännytta för att minska utsläppen av växthusgaser.
Klimatinitiativets två övergripande mål:
- En fossilfri allmännytta senast år 2030
- 30 procent lägre energianvändning till 2030, räknat från år 2007.
Klimatinitiativets energimål avser endast bolagets bostäder, ej lokaler. Fossilfri allmännytta avser hela bolaget.
Hållbarhetsprogrammets mål
Avesta kommun har som mål att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling. För att uppnå detta har Avesta kommun tagit fram ett hållbarhetsprogram för att uppnå dessa mål. Då Gamla Byn är en del av Avesta kommun gäller även hållbarhetsprogrammets mål för Gamla Byn.
- Inom Avesta kommuns verksamhet finns inga fossila energikällor till fastigheter.
- Elanvändningen har effektiviserats och det finns en ambitiös tidsplan för energieffektiviserande åtgärder i fastighetsbeståndet.
Gamla Byns mål
De ovanstående målen är väldigt lika varandra och går enkelt att sammanställa till ett gemensamt mål.
- Gamla Byn ska vara helt fossilfria år 2030.
- Gamla Byn ska ha minskat energianvändningen med 30 procent räknat från år 2007 på alla fastigheter.
- Energiplanen ska vara med som underlag i alla beslut som tas inom bolaget för att säkerställa att målen följs.
Historik – Nulägesbeskrivning
Gamla Byn har ett speciellt fastighetsbestånd till skillnad mot många andra kommunala fastighetsbolag. Ca 55 % av fastigheterna är fastigheter och lokaler för kommunal verksamhet så som skolor, förskolor, sporthallar, äldreboenden, badhus mm. För de flesta kommunala fastigheterna så ingår el, värme och vatten i hyran.
Historik
Under åren har en mängd olika åtgärder gjorts för att minska energianvändningen. I nio byggnader har Egains väderstyrningssystem installeras med syfte att optimera värme och energiförbrukningen i byggnaderna. I dessa byggnader har energibehovet minskat med ca 15 %. Under år 2019 påbörjades ett pilotprojekt på grundskolan Bergsnäskolan i centrala Avesta där syftet med projektet var att genom ändrat beteende spara energi, besparingen som blev delades lika mellan Gamla Byn och skolan. Under första året blev det en minskad energianvändning med 5 %. År 2019 påbörjades en stor renovering av högstadieskolan Åvestadalskolan i Krylbo. Det var en totalrenovering där stort fokus lades på energieffektiviserande åtgärder. Ventilation, värme, fönster mm byttes ut och projektet var klart år 2021. På många ställen har gamla ventilationsaggregat bytts ut till mer effektiva FTX-aggregat.
Exempel på åtgärder som utförts:
- Byte av radiator och termostat
- Tilläggsisolering vind
- Injustering av värme och ventilationssystem
- Installation återvinning i form av FTX-aggregat
- Smarta styr- och reglersystem
Energianvändning
Gamla Byns fastigheter förbrukade 2007 29,4 GWh fjärrvärme, 12,1 GWh el och 1,3 GWh olja. Den totala energianvändningen 2007 var 42,8 GWh.
Enligt Gamla Byns energimål ska bolagets fastigheter minska den totala energianvändningen med 30 % från år 2007 till 2030. För att få en rättvisbild av energiförbrukningen kommer den mätas baserat på den totala uppvärmda arean. Detta beror på att beståndet år 2007 kommer skilja sig från beståndet som är år 2030. Förbrukningen är normalårskorrigerad. Detta ger att förbrukningen år 2030 måsta vara max 143 kWh/m2.
Klimatpåverkan
Värme
Gamla Byn köper fjärrvärme av Adven AB i centrala Avesta och Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Horndal. Fjärrvärmen från Adven AB kommer till störst del från avfallsförbränning, spillvärme från järnverket Outokumpu, biobränslen samt olja dock endast som spets. Solör Bioenergi Fjärrvärme AB fjärrvärme kommer från biobränslen. Åtta fastigheter värms av elvärme, fyra fastigheter har direktverkande el och övriga värms med värmepump. Gamla Byn har fyra oljepannor i By skola, Karlbo skola, Fors skola och Framnäs äldreboende som används till spetsvärme.
El
Gamla Byn köper el från Skellefteå Kraft som erbjuder 100 % förnybar el. Avesta Industristad AB köper all el från E.ON där Naturskyddsföreningens Bra Miljöval är inlagt i elavtalet. Bra Miljöval är en miljömärkning som ställer krav att elen från elbolagen utvinns från förnybara källor som vind, vatten och biobränsle.
Fordon
Gamla Byns fordonsflotta består 2021 utav 16 servicebilar som går på diesel, tre personbilar som är el/bensin-hybrid och en elbil. Bränsleförbrukningen år 2019 var 2000 liter bensin och 12 000 liter diesel.
Åtgärder för att uppnå målen
För att uppnå de uppsatta målen behöver organisationen se till att byggnaderna inte är övertempererade, att de är rätt ventilation och luftomsättning, varmvattnet har låg förbrukning, att förbrukningen av fastighetselen inte är mer än nödvändigt samt att energieffektiva ombyggnationer görs med energiplanen som grund.
Värme
Den största energianvändningen i en fastighet är till uppvärmning. Lägenheter och lokaler ska ha en inomhustemperatur på 21 °C. I dagsläget är majoriteten av lägenheterna och lokalerna inte uppkopplade med temperaturgivare. Ett första steg i att minska energin för uppvärmning är att göra en kartläggning för medeltemperaturen i samtliga fastigheter, helst på lägenhet/lokal-nivå för att kunna justera så alla lägenheter/lokaler har 21 °C i inomhustemperatur. Förutom en energibesparing kommer det även underlätta vid felanmälningar från hyresgäster som har kallt inomhus då hyresgästens inomhustemperatur kan ses direkt från datorn.
I fastigheter där energiförbrukningen för uppvärmning är extra hög bör en besiktning av fastighetens klimatskal göras för att hitta eventuella läckage. Detta kan göras med hjälp av en värmekamera under vinterhalvåret då det är kallare ute då läckage syns lättare med värmekamera. Åtgärder vid värmeläckage kan vara byte av fönster, byte av lägenhetsdörrar, tilläggsisolering av fasad och tak med mera.
Åtgärder:
- Energi och temparaturkartläggning av beståndet
- Tilläggsisolering av fasad/tak
- Byte av fönster
- Byta ut handrattar mot termostat
- Injustering av värmesystem
- Optimera beståndet med styr- och reglersystem
- Energikontrakt för kommunala verksamheter
- Information till hyresgäster
Ventilation
Ventilationen står för ca 30–35 % av energianvändningen i en genomsnittsbyggnad i fastighetsbeståndet.
För att säkerställa bra luftkvalité och en optimal energianvändning ska fastighetens ventilationssystem vara i balans och upprätthålla projekterade flöden. I Gamla Byns fastighetsbestånd har större ventilationsprojekt gjorts i många lokaler men majoriteten av Gamla Byns lägenheter har självdrag eller frånluft.
För att minska energianvändningen för ventilationen bör äldre ventilationsaggregat med enbart frånluft eller fastigheter med enbart självdrag bytas ut till ventilationsaggregat med värmeåtervinning. Då byte av ventilation till FTX kan bli ett kostsamt och stort projekt i fastigheter som saknar tilluftskanaler skall frånluftsfläktar ses över och eventuellt bytas till EC fläktar vid behov. I fastigheter med nyare aggregat bör drifttiderna kontinuerligt ses över och optimeras.
Åtgärder:
- Ändring av drifttider
- Byte av äldre ventilationsaggregat med enbart frånluft eller självdrag till FTX med värmeåtervinning
- Byte av gamla fläktar till EC fläktar
Varmvatten
Varmvattenförbrukningen står för ca 20–25 % av energianvändningen i en genomsnittsbyggnad i fastighetsbeståndet.
Energibesparing av varmvatten kan vara rätt svårt då hyresgäster oftast står för förbrukningen och varmvatten oftast ingår i hyran. En enkel åtgärd till att minska varmvattenförbrukningen är att installera snålspolande strålsamlare i lägenheter och lokaler vilket kan minska varmvattenförbrukningen med ca 40 %. I samband med utbytet av strålsamlare i lägenheter kan även toaletter ses över för att hitta vattenläckage. Individuell debitering av tappvarmvatten kan vara ett bra sätt att få ner varmvattenförbrukningen då hyresgästen får insikt i sin egen förbrukning och får betala för den.
För att kunna se vattenförbrukningen på ett snabbare och enklare sätt kan digital avläsning av vattenmätare installeras. De kommer inte ge en energibesparing men kan hjälpa med att upptäcka vattenläckor tidigare.
Åtgärder:
- Byte till snålspolande strålsamlare för handfat och duschslang
- Individuell debitering av tappvarmvatten
- Digital avläsning av vattenmätare
Varmvattencirkulation
Varmvattencirkulation eller VVC är den krets som håller önskad temperatur i varmvattensystemet då det inte sker någon tappning. För att förhindra bakteriell tillväxt måste rätt cirkulationen vara rätt för att förhindra längre tapp tider på varmvattnet. Temperaturen för VVC-systemet får inte understiga 50°C och det är därför viktigt att ledningarna är välisolerade och rätt injusterade.
Då varmvattnet som cirkulerar överstiger 50°C i systemet året om är det viktigt att ledningarna är välisolerade för att minska energiförlusterna. På nybyggda och ombyggda fastigheter motsvarar VVC-förlusterna 10–20 % av den totala energianvändningen i byggnaden.
För att upptäcka eventuella värmeförluster bör samtliga värmecentraler ses över kontinuerligt via rondering.
Åtgärder:
- Genomgång av samtliga värmecentraler
- Isolering av VVC-systemet
- Temperaturlarm till styr och reglersystem
Fastighetsel
Fastighetselen är elförbrukningen för utrustning som betjänar byggnaden till exempel el till belysning i trapphus och utebelysning, ventilation, el pumpar, motorvärmarstolpar med mera.
I flera fastigheter har belysning bytts ut till LED-belysning och äldre motorvärmarstolpar har bytts ut till moderna stolpar med timer. I fastigheter där projekt gjorts för att minska fastighetselen bör en kartläggning av fastighetens elnät ses över för att kunna sänka säkrings storlekar som kan spara pengar.
Åtgärder:
- Byte till LED-belysning i gemensamma utrymmen samt utebelysning
- Byte av motorvärmarstolpar
- Byte av fläktar och pumpar
- Se över samt minska säkrings storlekar i fastigheterna
Verksamhetsenergi
Verksamhetsenergi är den el och värme som används av verksamheter i fastigheter eller lokaler. Verksamhetsenergin ingår oftast i hyran vilket gör det svårt att motivera verksamheterna minska energiförbrukningen.
Ett enkelt sätt att minska energianvändningen för verksamheterna är med hjälp av beteendeförändring till exempel via utbildning eller energikontrakt. För att motivera verksamheterna till att minska energianvändningen är det en god idé att ge en belöning till exempel genom att dela på energibesparingen.
Åtgärder:
- Information/Utbildning om energi till verksamheter
- Energikontrakt
Hushållsenergi
Hushållsenergi är den el och värme som används för hushållsändamål av hyresgästerna. Värme ingår i hyran för Gamla Byns hyresgäster men elen betalar de för själva. Ett sätt att få hyresgästerna att tänka på sin energianvändning och minska den är att informera hyresgästerna om olika sätt att spara energi på.
I vissa fall kan de bli aktuellt med IMD (Individuell Mätning och Debitering) efter att det år 2021 krav på detta i fastigheter med en energiprestanda som är högre än 200 kWh/m2.
Åtgärder:
- Information till hyresgästerna om hur de kan spara energi
- Individuell Mätning och Debitering
Solenergi
Solenergi är energi som kommer från solen och kan produceras med hjälp av solceller eller solfångare. Skillnaden mellan solceller och solfångare är att solceller producerar el och solfångare producerar värme. Gamla Byn har två fastigheter med solenergi, det är idrottshallen Markushallen som har solceller och förskolan Rödluvan som har både solceller och solfångare.
Även om egenproducerad el låter hur bra som helst så är det inte bara och slänga upp solceller på alla tak. När solen lyser som mest är behovet minst och för att det ska bli lönsamt att ha solceller bör den producerade energin användas av fastigheten. Det är inte heller lönsamt att för stor anläggning inom bolaget då anläggningar som är på mer än 500 kW blir beskattade med full energiskatt.
Åtgärder:
- Kartläggning av fastigheter där det kan vara aktuellt med solceller
- Förbereda för solceller på tak som renoveras och vid nyproduktion
Fossilfri
Enligt energimålen så ska Gamla Byns uppvärmning och fordonsflotta vara fossilfria senast år 2030. Gamla Byn har fyra oljepannor i fastigheterna Byskola, Karlbo skola, Fors skola och Framnäs äldreboende som används till spetsvärme och har 18 fordon som går på bensin och diesel. År 2022 påbörjades ett projekt att byta ut oljepannan i Nordanö 1:77 mot en bergvärmepump.
Åtgärder:
- Byte av oljepanna till bergvärme
- Byte av fordon som går på fossila drivmedel till fordon som drivs av något fossilfritt drivmedel
Nyproduktion – Ombyggnation
Nyproduktion
Vid nybyggnation används bedömningskriterierna från Miljö Byggnad 3.0 där nivån ska vara minst silver i den mån det går. För energin innebär det att värmeeffektbehovet är mindre eller lika med 22 W/m2, Aom och energianvändningen är mindre än 80 % av BBR:s energikrav för bostäder och 70 % av BBR:s energikrav för lokaler.
Ombyggnation
Vid ombyggnation ska samma bedömningskriterier som vid nyproduktion användas i den mån det går. Vid en eventuell ombyggnation ska en energikartläggning göras.
Arbetsmetod
För att nå de satta målen behövs en strategi så att arbetet med att minska energianvändningen går framåt. Strategin ska vara cirkulär så att när arbetsmetoden är färdig börjar den om. Den strategi som kommer användas av Gamla Byn är i tre steg:
- Sammanställning av fastighetsbeståndet där fastigheter med hög energiprestanda prioriteras.
- Energikartläggningar görs på de prioriterade fastigheterna av en utomstående konsult.
- Åtgärdsförslag från energikartläggningen genomförs.
Energiuppföljning
Energiuppföljningen kommer vara en viktig del av Energiplanen och efter årsskiftet när all statistik kommit in skall ett energibokslut göras som en uppföljning av energiförbrukning och energimål. Energibokslutet kommer ligga i centrum i det energiuppföljningssystem som ska skapas.
Organisation
För att kunna nå de mål som är uppsatta i denna energiplan kommer den tidigare Energigruppen startas upp igen där mindre specialistgrupper kommer ingå med driftpersonal inom de olika områdena.
För att få Gamla Byn att bli involverad i energiplanen och dess energimål måste rapportering och beslut göras i flera steg med energigruppen i en centralroll. Mötesprotokoll sammanställs och skickas vidare högre chef som framför det på styrelsemöte och sedan framför de som togs upp på styrelsemötet till representant i energigruppen som tar upp det i ett energigruppsmöte.
Stödfunktioner
Vid projekt med energibesparing finns en stor risk att felanmälningar kommer återkommande rörande värme. Felanmälningar kring värmeproblem är väldigt vanliga och därför är det viktigt att personalen som arbetar med felanmälan och kundsupport informeras när energibesparingsprojekt görs och kan vidarebefordra dessa till rätt person inom organisationen. Det är också viktigt att felanmälningar som kommer in vid energibesparing sparas under det första året så att dessa kan utvärderas för att se om projektet varit lyckat och vad som kan göras annorlunda i framtida projekt.
Utbildning
Utbildning inom energi är en framgångsfaktor för att nå de energimål som har satts i denna energiplan. För att alla som berörs av energiplanen i organisationen skall kunna arbeta i samma riktning bör utbildningar i ämnet eller kunskapsutbyte i studiebesök ske kontinuerligt. Spetsutbildning för driftpersonal i energigruppen kan vara aktuellt.
Rapportering/Avstämning
Rapportering inom organisationen kommer ske löpande enligt överenskommelse och som en del i energigruppens arbete. Energiplanen kommer ses över kontinuerligt och uppdateras löpande när energibesparande åtgärder har genomförts.